Mauritius :: Paratiisi maan päällä, Mauritius

pieni matkaopas

Matkavinkit

Ilmasto

Mauritius vinkitMauritiuksen kesä (joulukuusta huhtikuuhun) on kuuma ja kostea. Lämpötilat vaihtelevat rannikkoalueella 25ºC:n ja 34ºC:n välillä. Kylmempi ja kuivempi kausi kestää toukokuusta marraskuun loppuun, jolloin lämpötila keikkuu 18ºC:n ja 24ºC:n välillä. Saaren länsi- ja pohjoisosassa on yleisesti ottaen lämpimämpää ja kuivempaa kuin itä- ja eteläosassa saarta, jonne puhaltavat tuulet ovat voimakkaimmillaan varsinkin heinä- elokuussa. Ylängöt ovat Mauritiuksen kosteinta aluetta ja siellä voikin sateet olla mahdollisia mihin vuoden aikaan tahansa. Syklonikausi kestää joulukuusta maaliskuuhun, tosin Mauritius jää harvoin suoraan niiden tielle. Merellä myllertävät syklonit voivat tuoda saarelle tosin sateita ja kovia tuulia.

Rokotukset

Mietoa P.vivax –malariaa voi esiintyä tietyillä maaseudun alueilla ympäri vuoden, mutta malarian ehkäisylääkitystä ei tarvita. Kaikille suositeltava rokotesuoja on kuitenkin kurkkumätä-jäykkäkouristus, MPR sekä hepatiitti A. Keltakuume- rokotustodistus vaaditaan niistä maista matkustavilta, joissa sitä esiintyy (eli ei koske Suomesta matkustavia). Tarkista kuitenkin ajankohtainen tilanne rokotustilanne esimerkiksi www.ktl.fi.

Turvallisuus ja häiriötekijät

Vaikka pienet varkaudet eivät olekaan suuri ongelma Mauritiuksella, kannattaa silti olla aina varpaisillaan. Anastelijoiden lempipaikkoja ovat erityisesti aurinkorannat, joten arvoesineet kannattaa suosiolla jättää vaikka hotellin säilytyslokeroon. Muutenkin maalaisjärki tavaroiden kanssa on hyvä pitää mielessä kuten missä tahansa muualla maailmassa.

Taksin kuljettajat saattavat yrittää huijata matkustajia: he nimittäin saavat hyvät provikat tietyiltä liikkeiltä, mikäli saavat sinne ajettua asiakkaita. Älä siis aina mene siihen lankaan, että paikka minne haluat matkustaa, on joko kiinni tai täynnä – kuljettaja tulee seuraavaksi nimittäin ehdottamaan tiettyä vaihtoehtoista paikkaa oman etunsa nimissä.

Kannattaa muuten myös varoa kookospalmujen alla kulkiessa tai autoa sen vieren parkkeeraamisessa – voi olla, että pian on lommo joko omassa päässä tai auton pellissä.

Vesijohtovettä ei pidä juoda, sillä voi kyllä pestä hampaat. Kannattaa siis ostaa pullotettua vettä pöpöjen välttämiseksi. Myös elintarvikehygienian kanssa on syytä olla tarkkana ilmaston lämpötilan ja erilaisen bakteerikannan vuoksi.

Ostokset ja tuliaiset

Mauritius on shoppailijan paratiisi: sen tavaravalikoima on laaja ja laatu on hyvää, myös tax-free kaupat ovat viime vuosina lisääntyneet huomattavasti ja hinnat alentuneet. Hyviä ostoksia ovat esimerkiksi laivojen pienoismallit, hindu- ja muslimijalokiviseppien tekemät korut, neuleet ja muut tekstiilit, keramiikka, koruompeleet sekä punotut korit. Kulinaristin tuliaisostoksiin kuuluvat myös ainakin mausteet, vaniljatee sekä paikallinen rommi. Luottokortit hyväksytään yleisesti maksuvälineenä. Ostospaikat ovat yleisesti ottaen auki maanantaista lauantaihin, aamu puoli kymmenen ja ilta puoli kahdeksan välisenä aikana.

Matkustusasiakirjat

EU:n kansalaiset, siten myös Suomen, eivät tarvitse passin lisäksi viisumia Mauritiukselle matkustaessaan. Passin on kuitenkin oltava voimassa vielä 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Mauritiuksella ei peritä paikanpäällä maksettavaa lentokenttäveroa.

Liikkuminen Mauritiuksella

Sir Seewoosagurin kansainvälinen lentokenttä on Mauritiuksen kaakkoisosassa lähellä Mahérbourgia, siis aivan toisella puolella saarta kuin pääkaupunki Port Louis. Lentokenttäbusseja ei ole, mutta pikavuorot kulkevat pääkaupungin ja Mahébourgin välillä useasti päivässä, pysähtyen siis myös lentokentällä. Matkaan menee pari tuntia. Rodriguesin saarelle pääsee maan sisäisillä lennoilla päivittäin.

Mauritiuslaiset bussit ovat yleisesti ottaen hyviä menopelejä, mutta kiire takapuolen alla niiden kyytiin ei kannata hypätä. Busseilla kuitenkin pääsee liikkumaan oikeastaan minne paikkaan saarella tahansa. Port Louis ja Curepipe ovat tärkeimpiä bussiliikenteen keskuksia. Liputkaan eivät maksa maltaita, joten ei kannata yrittää ajaa pummilla, sillä tarkastuksia tehdään säännöllisesti.

Auton vuokrausta suunnittelevalla tulee olla kansainvälinen ajokortti. Useat autovuokraamot vaativat myös 23 vuoden ikää. Mauritiuksella on vasemman puoleinen liikenne, joka voi tuntua vieläkin haasteellisemmalta myös siitä syystä, että liikenne on Mauritiuksella aika surkuhupaisan sekavaa ja välinpitämätöntä. Jalankulkijoiden tulee siis olla matkatessaan tarkkana kuin porkkana.

Virallisissa takseissa on valkoiset rekisterikilvet, pimeää taksia ei kannata ottaa. Hinta kannattaa sopia etukäteen, sillä useimmissakaan takseissa ei ole taksamittaria.

Vaatetus

Suurin osa mauritiuslaisista on hartaita muslimeja, joten kunnioittava ja suht siveellinen pukeutuminen on suotavaa. Päivällinen hotelleissa syödään huolitelluissa asuissa. Fiksu ”pukeutuminen” on syytä pitää mielessä myös uimarannoilla, joissa nakuilua ja rajattoman rusketuksen ottamista ei katsella hyvällä.

Muut matkavinkit löydät Rantapallon matkailu-sivuilta. Mauritiuksen matkat -sivulta löydät lisätietoja matkoista Mauritiukselle.